Hoe seriemoordenaars te categoriseren?

Poppsychologische outlets seriemoordenaars categoriseren
Hun uitsplitsing is een beetje anders dan hoe sommige shows, analisten en poppsychologische outlets seriemoordenaars categoriseren.

Veel mensen vinden seriemoordenaars beangstigend maar fascinerend. Ze staan tegenwoordig centraal in een aantal misdaadshows en documentaires op televisie. Zelfs als je een fan bent van Criminal Minds of Dateline, ben je misschien niet bekend met alle terminologie en classificaties. Dit artikel helpt je te begrijpen hoe seriemoordenaars doorgaans worden besproken en gecategoriseerd.

Deel 1 van 4: de basisterminologie begrijpen

 1. 1
  Begrijp de definitie van een seriemoordenaar. De FBI definieert een seriemoordenaar als iemand die bij verschillende gelegenheden een onwettige moord op twee of meer mensen pleegt.
 2. 2
  Ontdek de geschiedenis van de term. De term seriemoordenaar dateert uit de oudheid; dit soort criminaliteit is geen uniek Europees fenomeen. Onderzoek uitgevoerd in de jaren 1900 door de Europese Dr. Richard von Kraft-Ebing deed een van de eerste 'gedocumenteerde' onderzoeken naar zowel gewelddadige als seksuele delinquenten.
  • Dr. Kraft-Ebing publiceerde een leerboek met de titel "Psychopathia Sexualis", waarin casestudies van seksueel getinte moorden en moorden werden gedocumenteerd.
 3. 3
  Realiseer je dat seriemoorden zelf teruggaat tot de eerste historische opnames. Romeinse gladiatoren, beulen uit de middeleeuwen en Hessische huurlingen kunnen allemaal worden geclassificeerd als seriemoordenaars.
Dit artikel helpt je te begrijpen hoe seriemoordenaars doorgaans worden besproken
Dit artikel helpt je te begrijpen hoe seriemoordenaars doorgaans worden besproken en gecategoriseerd.

Deel 2 van 4: veelgebruikte categorisaties gebruiken

 1. 1
  Begin met het leren over de thrill seeker. Deze dader doodt alleen voor de spanning, terwijl hij probeert de autoriteiten te slim af te zijn voor hun eigen amusement. Ze kunnen in hun denkprocessen als georganiseerd of ongeorganiseerd worden beschouwd.
  • Ze houden ervan om gedetailleerde gegevens bij te houden van hun moorden en gebruiken meestal wapens of verkrachten hun slachtoffers voordat ze ze doden.
  • De sensatiezoeker kan hedonistisch worden. Dat wil zeggen, ze geloven dat het belangrijkste in het leven het nastreven van plezier is.
   • Jeffrey Dahmer is een beruchte Thrill Seeker. Zijn schrikbewind vond plaats tussen 1978 en 1991; hij doodde 17 mannen tijdens deze periode. Hij plukte zijn prooi in winkelcentra, homobars en bushaltes. Vervolgens lokte hij hen de dood in met beloften van seks of geld. Hij gaf alcoholische dranken doorspekt met slaappillen en wurgde vervolgens zijn slachtoffer tot de dood. Hij bewaarde lichaamsdelen als souvenir.
 2. 2
  Kom meer te weten over de missiegerichte seriemoordenaar. De missiegerichte moordenaar heeft het gevoel dat ze de samenleving helpen door bepaalde soorten mensen uit de weg te ruimen.
  • Meestal zijn hun slachtoffers homo's, lesbiennes, prostituees, drugsdealers of mensen van verschillende religieuze denominaties.
  • Deze moordenaars denken ten onrechte dat ze de wereld een plezier doen en in ruil daarvoor is de wereld dankbaar voor hun hulp.
   • Joseph Paul Franklin was bijvoorbeeld een Mission Oriented Killer. Hij koesterde een dwangmatige, pathologische haat tegen zowel joden als Afrikaanse Europeanen. Tussen 1977 en 1980 pleegde hij, als eerbetoon aan zijn held, Adolf Hitler, 22 moorden in een poging een rassenoorlog te beginnen. Hij werd geëxecuteerd voor zijn misdaden in november 2013.
 3. 3
  Denk aan de visionaire seriemoordenaar. Deze moordenaars kunnen waanvoorstellingen hebben, zoals geloven dat ze iemand anders zijn of bevelen ontvangen van een hogere macht (zoals God of de Duivel). Ze kunnen een psychotische stoornis hebben die wanen of hallucinaties veroorzaakt.
  • De meeste mensen met psychotische stoornissen zijn niet gewelddadig of gevaarlijk, vooral niet als ze worden behandeld. Ze zijn eerder slachtoffer van geweld dan daders.
  • Slechts ongeveer 1% van de seriemoordenaars heeft een psychotische stoornis (ongeveer hetzelfde percentage als de reguliere bevolking).
   • David Berkowitz, bekend als de "Son of Sam"-moordenaar, doodde zes mensen met een 0,44 kaliber revolver en verwondde zeven anderen in de zomer van 1976. Hij geloofde dat een demon tegen hem sprak via de hond van zijn buurman. New York City werd geterroriseerd omdat Berkowitz brieven naar de politie en de pers zou sturen en hen beschimpte met beloften van meer moorden. Hij werd in augustus 1977 gevangengenomen, bekende de moorden en werd later veroordeeld tot 25 jaar tot levenslang voor elke zaak. Naar alle waarschijnlijkheid zal hij nooit uit de gevangenis komen.
 4. 4
  Krijg inzicht in de macht en controle seriemoordenaar. Een machts- en controlemoordenaar kijkt graag naar het lijden, de pijn en de angst van het schreeuwende slachtoffer.
  • Dit type is een georganiseerde moordenaar en is vaak het slachtoffer van kindermishandeling, waardoor ze zich als volwassenen ontoereikend of machteloos voelen.
  • Vaak misbruiken ze slachtoffers seksueel, hoewel hun acties niet worden gemotiveerd door lust. Het misbruik (of verkrachting) wordt gebruikt om het slachtoffer te domineren.
   • Een berucht voorbeeld van de machts- en controlemoordenaar is Ted Bundy. Hij werd in 1978 gearresteerd, nadat hij minstens 30 vrouwen had vermoord. Hij zou zijn slachtoffer ontvoeren en vervolgens seksueel misbruiken. In 1989 werd hij naar de elektrische stoel gestuurd om te boeten voor zijn misdaden.
 5. 5
  Leer meer over de zwarte weduwe. Black Widow is de term die vaak wordt gebruikt voor de vrouwelijke seriemoordenaar. Deze vrouw, meestal het slachtoffer van een echtgenoot, vriend of voormalige minnaar, zal moorden voor financieel gewin.
  • Het gebruik van gif of een overdosis drugs is een veel voorkomende methode van moord voor dit type seriemoordenaar.
   • Aileen Wuornos, gevangengenomen in januari 1991, werd in 2002 geëxecuteerd voor de moord op zeven mannen. Ze stal persoonlijke bezittingen en de auto's van de mannen die ze vermoordde. Uiteindelijk verpandde ze een aantal van deze items, en zo werd ze uiteindelijk gepakt. De politie pakte haar op nadat ze een van de gestolen voertuigen had gecrasht. Haar vingerafdrukken stonden al in de politiedatabase van eerdere prostitutie-arrestaties.
  • Tussen 1900 en 2010 waren er internationaal in totaal 4743 seriemoorden, waarbij de moordenaars werden gepakt en geïdentificeerd. Er werd vastgesteld dat een algemeen gemiddelde van 11,4% van de seriemoordenaars in deze periode werd gepleegd door een vrouw, met de hoogste gemiddelden tussen 1900 en 1929.
 6. 6
  Herken een engel des doods of genademoordenaar. Deze categorie seriemoordenaars is grotendeels te vinden in de medische wereld. Hoewel een seriemoordenaar des doods of genade typisch een vrouw is, zijn er mannelijke moordenaars die in deze categorie vallen.
  • De moordenaar kan beweren dat het een daad van barmhartigheid of mededogen is (ongeacht of hun slachtoffers een kans op herstel hadden of misschien wilden blijven leven). De methode van doden is meestal een gif.
   • Charles Edmund Cullen was verpleegster in New Jersey en Pennsylvania. Hij vermoordde maar liefst 40 patiënten door ze een overdosis drugs te geven, zijn verdediging was dat ze uit genade waren gedaan. Terwijl werd bevestigd dat hij 29 patiënten had gedood, werd aangenomen dat schattingen van meer dan 400 doden door zijn hand werden uitgevoerd. Hij werd in 2006 veroordeeld tot meer dan 12 levenslange gevangenisstraffen.
Hoewel een seriemoordenaar des doods of genade typisch een vrouw is
Hoewel een seriemoordenaar des doods of genade typisch een vrouw is, zijn er mannelijke moordenaars die in deze categorie vallen.

Deel 3 van 4: subcategorieën en gerelateerde termen begrijpen

 1. 1
  Begrijp de spree killer. Deze persoon zal opnieuw doden zonder een pauze of pauze tussendoor te nemen.
 2. 2
  Herken de massamoordenaar. Massamoordenaars doden grote groepen mensen tegelijk. De enige reden is voor hun eigen persoonlijke plezier.
 3. 3
  Leer een lustmoordenaar herkennen. Deze moordenaar zal hun slachtoffers pijn doen om seksuele opwinding bij zichzelf te veroorzaken.
 4. 4
  Let op groepsmoordenaars. Wanneer een moord het resultaat is van een groepsmoordenaar, is deze meestal gerelateerd aan een moordclub of als gevolg van de acties van een sekte. De moordenaar moet een moord plegen als initiatie in de groep.
 5. 5
  Maak onderscheid tussen de georganiseerde en ongeorganiseerde moordenaar. Hoewel elk van deze typen een van de bovenstaande kenmerken kan vertonen, kan de uitvoeringsmethode verschillen.
  • Omdat de georganiseerde seriemoordenaar het moeilijkst te vangen is, is hij nauwgezet bij het plannen en uitvoeren van hun misdaad. Ze kunnen hun potentiële doelwit enige tijd in de gaten houden en hun gewoonten leren kennen. Wanneer ze ervoor kiezen om te handelen, krijgen ze een soort relatie met hun doelwit, bijvoorbeeld door een manier te vinden om hun sympathie te gebruiken. Zodra dit is voltooid, nemen ze het slachtoffer mee naar een andere locatie om hun moord te plegen.
  • De ongeorganiseerde seriemoordenaar zal van de gelegenheid profiteren. Ze hebben zelden een plan en nemen vaak geen stappen om hun misdaad te verdoezelen. Dit soort moordenaars heeft vaak een laag IQ, heeft geen naaste familie of vrienden en is erg asociaal. Ze hebben de neiging zich tussen steden en staten te verplaatsen om hun misdaden te plegen, in een poging om gevangenneming te voorkomen.
 6. 6
  Weet wat het betekent om een "souvenir" te verzamelen. Veel seriemoordenaars nemen graag een souvenir mee. Hierdoor kunnen ze herinneringen ophalen aan hun misdaad. Het kan van alles zijn, van een sieraad tot een lichaamsdeel van hun slachtoffer.
  • Evenzo is een trofee een object dat de moordenaar oppakt, meestal om toe te voegen aan een heiligdom of verzameling tokens van hun eerdere misdaden.
De FBI categoriseert seriemoordenaars op basis van verschillende relatiemogelijkheden
De FBI categoriseert seriemoordenaars op basis van verschillende relatiemogelijkheden: Er is de vreemdeling-relatie, waar noch de dader noch het slachtoffer elkaar eerder hadden ontmoet.

Deel 4 van 4: FBI-analyse en classificaties begrijpen

 1. 1
  Bekijk de huidige FBI-publicatie over seriemoordenaars. Het National Center for the Analysis of Violent Crime heeft in samenwerking met het ministerie van Justitie in de VS in 2015 een studie gepubliceerd met de titel Serial killers: Pathways for Investigation. seriemoordenaars. De moordenaars in hun studie werden ingedeeld volgens:
  • het motief voor de misdaad
  • hoe de dader toegang heeft gekregen tot het slachtoffer
  • elke relatie tussen de dader en het slachtoffer
  • de verwijdering van het lichaam
 2. 2
  Leer hoe ze de motieven classificeren. De motieven voor seriemoorden waren onderverdeeld in vijf categorieën:
  • Seksuele zaken waren moorden waarbij elke vorm van seksuele activiteit betrokken was, hoe subtiel ook.
  • Woede kan resulteren in vijandigheid, jaloezie of wraak nemen op een bepaalde persoon of groep. Het misdrijf kan ook worden gepleegd tegen een willekeurig doelwit, die toevallig op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was.
  • Geestesziekte, hoewel technisch gezien geen motivatie, omvat gevallen waarin de dader mogelijk een psychiatrische aandoening heeft en lijdt aan symptomen van hun aandoening.
  • Doden voor financieel gewin of winst kan het doden van iemand definiëren die de dader niet kent.
  • Elk motief dat niet in een van de bovenstaande categorieën valt, wordt geclassificeerd als anders.
 3. 3
  Beschouw de toegang tot het slachtoffer als een manier om te categoriseren. Het FBI-rapport behandelt verschillende opties:
  • Overtreders kunnen een list gebruiken om hun slachtoffers te misleiden of te misleiden zodat ze niet op hun hoede zijn.
  • Een bliksemaanval kan optreden wanneer de dader aanvalt zonder waarschuwing, zonder verbale communicatie.
  • Een verrassingsaanval beschrijft wanneer de dader zijn confrontatie met een gebeurtenis, locatie of omstandigheid keert.
 4. 4
  Onderzoek de relatie tussen de dader en het slachtoffer. De FBI categoriseert seriemoordenaars op basis van verschillende relatiemogelijkheden:
  • Er is de vreemdelingenrelatie, waar noch de dader noch het slachtoffer elkaar eerder hadden ontmoet.
  • De gerichte vreemdelingensituatie doet zich voor wanneer de dader het slachtoffer kende, maar het slachtoffer de dader niet.
  • Er is sprake van een kennissenaanval wanneer beide partijen elkaar enigszins kennen, bijvoorbeeld uit hun buurt, of via een gemeenschappelijk contact. Als alternatief kan het ook een situatie zijn waarin de twee elkaar goed kennen.
  • De categorie wordt als relatief/familiair beschouwd wanneer de relatie tussen het slachtoffer en de dader bloedverwanten, samengestelde familieleden en uitgebreide familieleden omvat.
 5. 5
  Leer meer over classificatie door de verwijdering van het lichaam. De FBI verdeelde dit in twee verschillende categorieën:
  • De eerste categorie omvat lichamen die werden gedumpt of verborgen nadat ze van de plaats delict waren verwijderd.
   • Een gedumpt lichaam verschijnt meestal op een openbare plaats en laat zien dat het de dader niet uitmaakte dat het slachtoffer werd ontdekt.
   • Een lichaam wordt verborgen wanneer de dader het lichaam om een aantal redenen verbergt, meestal om de ontdekking uit te stellen. Het verbergen van het lichaam was verdeeld in drie scenario's: op de grond achtergelaten, begraven in een graf en gevonden in een waterlichaam.
  • Wanneer het lichaam wordt achtergelaten op de plaats van het misdrijf, valt dit in de tweede categorie. De lichamen worden ontdekt zoals ze zijn of verborgen.
   • De ontdekking van het lichaam zoals het is, wordt gedefinieerd als het vinden van het lichaam op de plaats waar het misdrijf heeft plaatsgevonden.
   • Het lichaam wordt verborgen wanneer het, opnieuw, meestal naar een geïsoleerde locatie wordt verplaatst, om ontdekking te vertragen en mogelijk bewijsmateriaal te vernietigen.

Tips

 • Terwijl spanning, macht en lust seriemoorden helemaal bovenaan de lijst van gemeenschappelijke motieven staan, zijn financieel gewin en woede de volgende in de rij. Andere redenen zijn bendeactiviteit, het vermijden van de wet, gemak, psychologische problemen en aandacht zoeken.

Juridische disclaimer De inhoud van dit artikel is voor uw algemene informatie en is niet bedoeld als vervanging voor professioneel recht of financieel advies. Het is ook niet bedoeld om door gebruikers op te vertrouwen bij het nemen van investeringsbeslissingen.
Deze site gebruikt cookies om het verkeer te analyseren en om advertenties te personaliseren. Als u ermee doorgaat deze site te gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies. Ga voor meer informatie naar ons privacybeleid.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail