Hoe beantwoord je vragen tijdens een verkeersstop?

Als je wordt aangehouden tijdens een verkeersstop, is het belangrijk om kalm te blijven en de vragen van de agent te beantwoorden. Zodra je veilig bent gestopt, zet je je raam half naar beneden en wacht je tot de officier nadert. Ze kunnen je vragen of je weet waarom ze je hebben aangehouden. Hoewel u het recht hebt om geen van hun vragen te beantwoorden, kunt u het beste "Nee, agent" zeggen, anders kunt u de agent van streek maken en de situatie verlengen. Ze kunnen u ook vragen om uw licentie en registratie, waar u zich rustig aan dient te houden. Als ze je om toestemming vragen om je auto te doorzoeken, onthoud dan dat je beleefd kunt weigeren. De politie heeft alleen het recht om uw auto te doorzoeken als u daarmee instemt of als ze een goede reden hebben. Als ze je bevelen om uit je voertuig te stappen, volg dan rustig hun instructies. Lees verder voor meer tips van onze juridische co-auteur, waaronder hoe u een politieagent kunt vertellen dat u een wapen draagt.

Hoewel het beantwoorden van vragen het proces van de verkeersstop kan versnellen
Hoewel het beantwoorden van vragen het proces van de verkeersstop kan versnellen, bent u niet wettelijk verplicht om vragen te beantwoorden, vooral als ze geen verband houden met de verkeersstop.

Wanneer de politie u aanhoudt voor een vermeende verkeersovertreding, kunt u verschillende emoties ervaren, waaronder woede, angst, verlegenheid of frustratie. Het is belangrijk dat u gepast reageert voor uw eigen persoonlijke veiligheid. Zelfs als u van mening bent dat de aanhouding onterecht was, moet u de kwestie niet met de politie bespreken, maar de bekeuring op een later tijdstip voor de rechtbank aanvechten. Je hebt wel het recht om respectvol te weigeren de politie toestemming te geven om je auto te doorzoeken. Wees tijdens de verkeersstop respectvol, bied geen aanvullende informatie aan en houd uw handen te allen tijde zichtbaar.

Deel 1 van 4: reageren op de knipperende lichten

 1. 1
  Stoppen. Of de auto nu een gemakkelijk identificeerbare politieauto is of een ongemarkeerde auto met politielichten, het is belangrijk om zo snel mogelijk te stoppen. Gebruik uw richtingaanwijzers om te herkennen dat u aan de kant staat en ga naar de rechterkant van de weg.
  • Maak geen grillige rijbewegingen, zoals versnellen of hard remmen.
  • Rijd niet de linkerrijstrook in, omdat het kan lijken alsof u probeert weg te komen.
 2. 2
  Zet de auto uit. Zodra u stopt, doet u de binnenverlichting aan, zet u uw raam half naar beneden en zet u de auto uit. Zodra uw raam naar beneden is, plaatst u uw handen op het stuur en beweegt u pas nadat de politie u heeft benaderd.
  • Wanneer politieagenten uw auto naderen, maken ze zich zorgen over hun eigen veiligheid. Door uw handen op het stuur te plaatsen en het licht aan te doen, verlicht u een bepaalde mate van angst die een officier kan hebben als ze uw auto naderen.
  • Maak geen onnodige bewegingen. De officier denkt misschien dat u iets illegaals probeert te verbergen of vergroot hun bezorgdheid dat hun leven in gevaar kan komen.
 3. 3
  Geef uw licentie en andere documenten op. Zodra de ambtenaar uw raam nadert, kan hij of zij om uw rijbewijs, kentekenbewijs en verzekeringsbewijs vragen. Als uw papierwerk zich in uw zak, dashboardkastje of tas bevindt, laat de officier dan weten dat u die items moet ophalen. Zodra de officier u toestemming geeft om verder te gaan, verzamelt u langzaam uw documenten en geeft u ze door het gedeeltelijk geopende raam.
  • Stap niet uit het voertuig tenzij u daartoe opdracht krijgt van de officier.

Deel 2 van 4: praten met de politie

 1. 1
  Wees respectvol. Hoewel u zich misschien gefrustreerd, boos, bang of andere emoties voelt over het feit dat de politie u aan de kant zet, is het belangrijk dat u kalm blijft en de agent met respect behandelt. Geef de politie geen rechtvaardiging om de verkeersstop langer te laten duren dan nodig is.
  • U mag niet voor de politie vluchten of de politieagent aanraken.
  • Verzet je niet tegen de politie. Als u uw handen op hen legt of het lijkt alsof u hun bevelen niet opvolgt, kunt u worden beschuldigd van een misdrijf. Zelfs kleine weerstand is een misdrijf.
 2. 2
  Spreek niet eerst. Laat de officier de auto naderen en laat ze de leiding nemen in de stop. Hoogstwaarschijnlijk zullen ze om uw rijbewijs en autoregistratie vragen.
  • Zoals hierboven besproken, als de documenten niet gemakkelijk toegankelijk zijn, vertel de officier dan waar ze zich bevinden en vraag toestemming om ze op te halen.
 3. 3
  Geef vrijblijvende reacties. De officier kan u enkele vragen stellen wanneer hij of zij uw auto nadert en u kunt het beste heel korte antwoorden geven of helemaal geen antwoord geven. Je moet geen ruzie maken met de politieagent. Onthoud dat zowel u als eventuele passagiers het recht hebben om te zwijgen. Als u ervoor kiest om te zwijgen, vertel de officier dan dat u uw recht om te zwijgen opeist. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van vragen die u mogelijk wordt gesteld.
  • De officier kan vragen: "Weet je waarom ik je heb aangehouden?" Het is het beste om te antwoorden met een simpel "nee".
  • Mogelijk wordt u gevraagd: "Weet u hoe snel u ging?" U kunt antwoorden met "ja, ik wil", maar geef geen aanvullende informatie.
  • Als de agent u vertelt hoe snel hij of zij denkt dat u gaat, ga dan niet in discussie, maar zeg iets als "Ik begrijp het" of geef helemaal geen antwoord.
 4. 4
  Voldoen aan wettelijke vereisten. Politieagenten hebben het recht om uw rijbewijs, verzekeringsbewijs en registratie in te zien bij een routinecontrole. Als de politie om deze voorwerpen vraagt, moet u hieraan voldoen.
  • U bent wettelijk niet verplicht om de politie aanvullende mondelinge antwoorden te geven of toestemming te geven om uw auto te doorzoeken.
  • Als de politie u uit uw auto beveelt, moet u gehoorzamen, maar, zoals hieronder besproken, als ze u vragen: "Vindt u het goed als we in uw auto kijken, u kunt respectvol weigeren."
 5. 5
  Weiger toestemming te geven om uw auto te doorzoeken. Sommige politieagenten zullen vragen om uw auto te doorzoeken. Je moet beleefd weigeren. De officier kan aangeven dat hij of zij waarschijnlijke reden heeft om uw auto te fouilleren, wat betekent dat hij of zij wettelijk gerechtigd is de fouillering uit te voeren. Als de politieagent u uit de auto beveelt, geef dan gehoor aan het verzoek en ga niet in discussie.
  • Aangezien u al toestemming heeft geweigerd om de auto te doorzoeken, kan een advocaat de huiszoeking op juridische gronden aanvechten als u besluit de zaak voort te zetten of u illegale smokkelwaar in uw auto heeft.
  • Als de agent u vraagt uit de auto te stappen, mag hij of zij u een tik geven om er zeker van te zijn dat u geen wapens bij zich heeft. Weersta de klop niet en gedraag je op geen enkele manier agressief.
 6. 6
  Vraag of je weg mag. Zodra de officier u een bekeuring uitdeelt of als ze u geen bekeuring uitreiken, maar geen enkele beweging lijken te maken om dit te doen, kunt u respectvol vragen of u mag vertrekken. Tenzij u onder arrest staat of de officier uw ticket voorbereidt, heeft u het recht om de locatie te verlaten.
 7. 7
  Blijf stil als je wordt gearresteerd. Als uw verkeersstop in een arrestatie verandert, zeg dan niets tegen de politie, behalve dat u een advocaat vraagt. De politie kan proberen om vrijwillig informatie te krijgen, maar weigert iets te zeggen.
Moet ik tijdens een verkeersstop aangeven waar ik vandaan kom
Moet ik tijdens een verkeersstop aangeven waar ik vandaan kom en waar ik heen ga?

Deel 3 van 4: uw rechten kennen

 1. 1
  Geef geen toestemming voor een zoekopdracht. Als de politie uw toestemming vraagt om uw auto te doorzoeken, kunt u dit beleefd weigeren. De politie heeft uw toestemming niet nodig om uw auto te fouilleren als ze waarschijnlijke redenen hebben om aan te nemen dat er bewijs is van een misdrijf in uw auto. Als de politie zegt dat je uit je auto moet stappen, moet je gehoorzamen. Een agent kan uw auto alleen doorzoeken om de volgende redenen:
  • U gaf toestemming om de auto te doorzoeken.
  • Ze hebben een waarschijnlijke oorzaak.
  • De agent heeft een redelijke angst voor zijn of haar veiligheid en zoekt daarom in uw auto naar een verborgen wapen.
  • De officier heeft een legaal verkregen huiszoekingsbevel.
  • Na een arrestatie kan een officier uw auto doorzoeken op zoek naar bewijsmateriaal met betrekking tot uw arrestatie.
 2. 2
  Neem een verkeersstop op of film deze. Je hebt het recht om een verkeersstop te filmen, maar je mag de officier die de stop maakt niet hinderen. Plaats de camera niet in het gezicht van de agent en gedraag je niet respectloos.
 3. 3
  Vraag om te vertrekken als uw stop te lang lijkt. Hoewel de politie het recht heeft om je aan te houden en vast te houden, hebben ze geen wettelijk recht om je voor een te lange tijd vast te houden. Als de officier u na 30 minuten niet heeft toegestaan te vertrekken of u een reden heeft gegeven waarom het proces zo lang duurt, kunt u de officier vragen wanneer u wel kunt vertrekken.
 4. 4
  Weiger vragen te beantwoorden. U hebt het wettelijke recht om politievragen niet te beantwoorden. Hoewel het beantwoorden van vragen het proces van de verkeersstop kan versnellen, bent u niet wettelijk verplicht om vragen te beantwoorden, vooral als ze geen verband houden met de verkeersstop.
 5. 5
  Vraag officiersinformatie op. U hebt het recht om de naam en het kenteken van de politieagent op te vragen, vooral als u van mening bent dat uw burgerrechten zijn geschonden.

Deel 4 van 4: jezelf identificeren als een persoon met een verborgen draagvergunning

 1. 1
  Doe uw veiligheidsgordel niet af. Als je een verborgen wapendraagvergunning hebt en je bent gewapend tijdens een verkeersstop, moet je stappen ondernemen om de officier op zijn gemak te stellen. Zoals hierboven besproken, zet u de binnenverlichting aan, houdt u uw handen aan het stuur en houdt u uw veiligheidsgordel om.
  • Door uw handen goed zichtbaar te hebben, stelt u de agent op zijn gemak als hij of zij uw voertuig nadert.
 2. 2
  Breng de officier op de hoogte van uw vergunning en wapen. Als de officier de auto nadert, zeg dan rustig: "Agent, ik heb een vergunning om verborgen te dragen en ik draag momenteel verborgen. Hoe zou je willen dat ik verder ga?"
  • Het is erg belangrijk dat je niet schreeuwt of zegt: "Ik heb een pistool." De officier zal geen context hebben om uw opmerking te begrijpen en kan denken dat u een dreigende verklaring aflegt.
  • Niet alle staten vereisen dat u een politieagent op de hoogte stelt van een verborgen wapen. Het kan echter de veiligste optie zijn, zodat er geen misverstanden ontstaan tijdens de rest van de verkeersstop.
  • Ga voor de wetten van staat tot staat met betrekking tot verborgen wapens naar: http://criminaldefenselawyer.com/topics/concealed-weapons-charges.
 3. 3
  Beweeg niet totdat de officier dit opdraagt. Zodra je de officier op de hoogte hebt gesteld van je wapen en vergunning, mag je geen enkele beweging maken totdat de officier je specifieke instructies geeft. Hierdoor heeft de officier de tijd om zijn of haar gedachten te ordenen en kan de verhoogde situatie rustig verlopen.
  • Maak geen gebaren en maak geen bewegingen in de richting van je wapen. Houd je handen stevig aan het stuur totdat de officier je vertelt wat je moet doen.
 4. 4
  Volg de aanwijzingen van de officier op. Volg alle aanwijzingen op die de officier u geeft met betrekking tot uw wapen en uw vergunning. Zelfs als je denkt dat de agent overdreven reageert en wil dat je uit de auto stapt, moet je dat doen. Als u niet naar de officier luistert, kan een routinematige verkeersstop gemakkelijk en snel escaleren.
Moet ik het dan op mijn dashboard leggen voordat ik stop bij een verkeershalte
Als ik een pistool in mijn auto draag, moet ik het dan op mijn dashboard leggen voordat ik stop bij een verkeershalte?

Tips

 • Probeer kalm te blijven tijdens uw interactie met de politie. Je kunt altijd een bekeuring aanvechten bij de rechtbank.
 • Sommige mensen proberen hun interactie met de politie op audio vast te leggen. Je moet dit alleen doen als het veilig is, je kunt het doen zonder er verdacht uit te zien of onterecht door de politie te worden gewaarschuwd.
 • Als u denkt dat een politieagent zijn of haar macht misbruikt, probeer dan zoveel mogelijk te onthouden over de interactie en zorg ervoor dat u het kenteken of het voertuignummer van de agent krijgt.
Als je wordt aangehouden tijdens een verkeersstop
Als je wordt aangehouden tijdens een verkeersstop, is het belangrijk om kalm te blijven en de vragen van de agent te beantwoorden.

Waarschuwingen

 • Als u wordt aangehouden door een ongemarkeerde auto en u wordt benaderd door een persoon die niet in uniform is, kunt u om hun identificatie vragen.
 • Als een persoon je aanhoudt en ze weigeren of snel hun identificatie laten zien, moet je je raam grotendeels omhoog houden, je deuren op slot, en de officier vertellen dat je je ongemakkelijk voelt en vragen dat een tweede officier ter plaatse wordt geroepen.
 • Vraag de persoon om je te volgen naar het dichtstbijzijnde politiebureau. Als de persoon al je verzoeken weigert en de persoon agressiever wordt door op de deur te bonzen of te eisen dat je uit je auto stapt, bel dan 911 vanaf je mobiele telefoon.

Vragen en antwoorden

 • Kan ik aangehouden worden als ik verdacht werd van winkeldiefstal als er geen bewijs is?
  Het hangt af van uw staat. In Florida is er bijvoorbeeld een stop-and-frisk-wet die in feite stelt dat als er een redelijk vermoeden bestaat dat u een misdaad hebt gepleegd, begaat of op het punt staat te plegen, zij u kunnen aanhouden om dit te controleren. Dus als ze een redelijk vermoeden hadden, ja.
 • Moet ik tijdens een verkeersstop aangeven waar ik vandaan kom en waar ik heen ga?
  Nee. U hoeft deze informatie niet te verstrekken tijdens een verkeersstop, maar het is handig om mee te werken met de agent.
 • Als ik een pistool in mijn auto draag, moet ik het dan op mijn dashboard leggen voordat ik stop bij een verkeershalte?
  Nee. Je moet je handen aan het stuur houden en de officier informeren dat je een verborgen draagvergunning en een wapen in de auto hebt. Vertel de agent waar het wapen zich bevindt. De officier kan u op dat moment al dan niet vragen om uw wapen te tonen. Wat je ook doet, trek je wapen niet uit zonder de uitdrukkelijke toestemming van de officier.
 • Wat moet ik zeggen als een officier mij vraagt waarom ik in een bepaald gebied ben? Moet ik alle vragen van de officier beantwoorden?
  U hoeft de vraag wettelijk niet te beantwoorden, maar als u ontwijkend bent, zal de officier waarschijnlijk denken dat u iets verbergt, en is de kans groter dat uw voertuig en uw persoon worden gefouilleerd, enz. En als u iets verkeerd doet, is de kans groter dat u een bekeuring krijgt dan een waarschuwing.
 • Moet ik een agent vertellen waar ik ben geweest of waar ik heen ga?
  Nee, dat doe je niet. U kunt uzelf echter veel ergernis besparen door mee te werken met de politie. Het maakt ze niet echt uit waar je bent geweest of waar je heen gaat. Ze willen gewoon weten of je (in hun termen) een "good guy" of een "bad guy" bent en of je een rijbeperking hebt. Door een beetje met je te praten, kunnen ze dat allemaal bepalen.
 • Ik werd op een vroege ochtend tussen 01:30 en 01:45 uur op de rit naar huis aangehouden. Een van de vragen van de agent was: "Reis je gewoonlijk op dit late uur?" Was dat een relatieve vraag? Er is geen avondklok van kracht.
  De politie geeft niets om je rijschema. Ze doen gewoon hun werk door op zoek te gaan naar gehandicapte chauffeurs en iedereen die een gevaar voor de samenleving zou kunnen zijn.
 • Wat moet ik doen als het laat in de nacht is, ik een vrouw ben en wordt aangehouden? Hoe moet ik reageren?
  Hetzelfde als iemand anders 's nachts zou doen. Agenten maken zich 's nachts meer zorgen om hun veiligheid, dus zorg ervoor dat u zich aan de regels houdt en niet zonder toestemming naar dingen grijpt.
 • Waarom moet ik mijn ID laten zien aan een agent?
  De officier kan er dus voor zorgen dat u wettelijk in staat bent om te rijden, dat u bent wie u zegt dat u bent, om een adres te krijgen om de bekeuring of dagvaarding te verzenden, en om te controleren op openstaande bevelschriften.
 • Kan een agent mij aanhouden voor het onnodig gebruik van mijn autoclaxon?
  Ja, in de meeste staten van Europa, evenals in andere delen van de wereld, is het illegaal om op de claxon van uw voertuig te toeteren, tenzij er een serieuze noodzaak voor is. Een politieagent kan je hiervoor aanhouden.

Comments (1)

 • milagilson
  Goede algemene kennis, vooral voor een verborgen draagvergunning.
Juridische disclaimer De inhoud van dit artikel is voor uw algemene informatie en is niet bedoeld als vervanging voor professioneel recht of financieel advies. Het is ook niet bedoeld om door gebruikers op te vertrouwen bij het nemen van investeringsbeslissingen.
Deze site gebruikt cookies om het verkeer te analyseren en om advertenties te personaliseren. Als u ermee doorgaat deze site te gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies. Ga voor meer informatie naar ons privacybeleid.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail