Hoe een aandeel onderzoeken?

Om een aandeel te onderzoeken, begint u door online te gaan naar de website van het bedrijf of een website voor aandelenbeoordeling van derden. Bekijk de inkomsten van het bedrijf in de loop van de tijd om te zien of ze groeien en meer geld verdienen. Controleer bovendien de brutowinstmarge van het bedrijf, die u vertelt hoeveel geld ze verdienen nadat de kosten in aanmerking zijn genomen. Een ander ding dat u moet onderzoeken, is de schuld van het bedrijf, waarbij u in gedachten houdt dat een lagere schuld meestal beter is. U zult ook het rendement op het eigen vermogen willen bekijken om te zien hoeveel winst het bedrijf maakt met het geld van zijn investeerders. Lees verder voor informatie van onze financieel adviseur-recensent over hoe u de koers-winstverhouding van een aandeel kunt berekenen en deze kunt vergelijken met andere aandelen!

Recente prijsbewegingen of hoe de aandelenkoers gedurende een bepaalde periode heeft gepresteerd
Fundamentele analyse houdt zich niet bezig met de aandelengrafiek van het bedrijf, recente prijsbewegingen of hoe de aandelenkoers gedurende een bepaalde periode heeft gepresteerd.

Onderzoek naar een aandeel is een essentiële stap voordat u een investering doet. Als uw beleggingen niet worden geïnformeerd door een gedegen onderzoeksproces, kunt u uzelf blootstellen aan risico's die anders vermeden zouden zijn. Een gedegen onderzoeksproces houdt in dat je eerst de basisprincipes van het bedrijf leert kennen, inclusief wat het doet en hoe het geld verdient, evenals de economische omgeving waarin het opereert. Vervolgens is het een kwestie van je verdiepen in de financiën van het bedrijf om te bepalen wat het winstgevendheid, veiligheid en hoe het zich verhoudt tot zijn collega's.

Deel 1 van 3: onderzoek doen naar de industrie

 1. 1
  Zoek naar basisinformatie over de branche. Begin door uit te zoeken in welke branche uw gekozen bedrijf zich bevindt. Industrieën worden opgesplitst in categorieën door het North European Industry Classification System (NAICS). Dit zijn genummerde categorieën en verwijzen naar een brede industrie binnen de Noord-Europese economie. De nummers van NAIC zijn gemakkelijk online te vinden. Doe vervolgens onderzoek om de omvang van de branche te beoordelen. Zoek naar jaarlijkse inkomsten uit de branche en het aantal bedrijven in de branche. Zoek daarnaast cijfers over de groei van de sector, inclusief jaarlijkse procentuele groei en groei van het aantal bedrijven.
 2. 2
  Ontdek welke bedrijven de grootste marktaandelen hebben. Om het bedrijf te kunnen beoordelen, heeft u wat basisinformatie over zijn concurrenten nodig. Begin met het verkrijgen van een Standard & Poor's Industry Survey voor de bedrijfstak van het bedrijf. Dit rapport bevat financiële informatie voor de grootste bedrijven in de branche en rangschikt ze op grootte. U kunt ook historische branche-enquêtes krijgen die teruggaan tot 1971. Deze informatie kan worden verkregen op de website van S&P Global Market Intelligence.
 3. 3
  Onderzoek regelgevingskwesties. Zoek naar belemmeringen, handelsovereenkomsten, regelgevende uitspraken of andere overheidsbeslissingen die de industrie nu of op de weg kunnen beïnvloeden. Deze regelgevende uitspraken kunnen zowel positieve als negatieve effecten hebben op een bedrijfstak of specifieke bedrijven. Zoek naar regelgevend nieuws op marktwebsites zoals de Wall Street Journal en Bloomberg.
  Dit betekent dat u een goede deal krijgt voor de voorraad
  Dit betekent dat u een goede deal krijgt voor de voorraad en dat de voorraad mogelijk veel meer waard is.
 4. 4
  Beoordeel toekomstige trends in de branche. Kijk naar de groei van de branche, trends en verwachtingen voor de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe producten of soorten producten die de industrie de komende jaren kunnen transformeren. Of misschien krimpt de industrie terwijl een andere deze langzaam vervangt. Zoek naar consolidatie of uitbreiding van het aantal bedrijven in de branche. De invloed van deze factoren op het door u gekozen bedrijf kan sterk variëren, maar het is belangrijk om te begrijpen wat er in de branche gebeurt.

Deel 2 van 3: het bedrijf begrijpen

 1. 1
  Lees wat het bedrijf doet. De eerste stap bij het onderzoeken van een bedrijf is om erachter te komen wat het bedrijf precies produceert en hoe het geld verdient. Stel dat u goede dingen hebt gehoord over een bepaalde meststof en dat u geïnteresseerd bent om te investeren in het bedrijf dat deze maakt. U zou willen weten welke soorten kunstmest het produceert, wie de typische klanten zijn en of er andere producten of diensten zijn die het bedrijf aanbiedt.
  • De beste manier om met dit proces te beginnen, is door naar het gedeelte "Investor Relations" van de website van het bedrijf te gaan. Eenmaal daar hebben de meeste bedrijven een "Bedrijfsprofiel" of "Bedrijfsmomentopname" -document dat een algemeen overzicht van het bedrijf geeft.
  • Nadat u dat heeft gelezen, zoekt u naar het gedeelte "Investor Presentations" op de pagina Investor Relations. Elk kwartaal, maar ook jaarlijks, maken veel beursgenoteerde bedrijven een Powerpoint-diavoorstelling voor investeerders. Deze dia's geven niet alleen een overzicht van het bedrijf, maar beschrijven ook nieuwe ontwikkelingen, uitdagingen en resultaten.
  • Deze documenten zouden u een gedegen overzicht van het bedrijf moeten geven. Verwacht dat er delen van de documenten zijn die u niet begrijpt. Als u termen of concepten tegenkomt die u niet begrijpt, voer dan een Google-zoekopdracht uit om uzelf beter vertrouwd te maken.
  • Documenten die door het bedrijf zijn opgesteld, weerspiegelen feiten en interpretaties door het management en zijn scheef om positief te zijn. Het is het beste om een gezonde scepsis te hebben over de informatie in deze documenten.
 2. 2
  Lees commentaar van experts over het bedrijf. Er is nooit een tekort aan deskundig commentaar op bedrijven, en als u leest wat analisten en andere experts te zeggen hebben, kunt u enkele van de belangrijkste risico's en voordelen van het kopen van een bepaald bedrijf beter begrijpen. Zoek naar consensus onder analisten: is er een algemene overtuiging dat het aandeel positieve vooruitzichten heeft?
  • Stockchase.com is een nuttige bron, die de mening van verschillende analisten over een aandeel opsomt, samen met hun aanbevelingen om te kopen, verkopen of aan te houden.
  • U moet echter ook proberen de redenen achter de aanbevelingen te begrijpen. Analisten hebben vaak een bijbedoeling voor hun aanbevelingen; weinigen geven ooit een verkoopaanbeveling.
  • Uw online broker heeft doorgaans ook een onderzoeksgedeelte, dat u toegang geeft tot gratis analistenrapporten over de aandelen waarin u geïnteresseerd bent.
  • Yahoo Finance en Google Finance bieden ook tal van artikelen waarin recent nieuws over aandelen wordt belicht, evenals inzichten van analisten. U kunt uw specifieke aandeel zoeken.
  • Een Google-zoekopdracht van het bedrijf kan ook veel artikelen en meningen opleveren.
 3. 3
  Stel uzelf op de hoogte van de macro-economische vooruitzichten voor het bedrijf. Hoewel "macro-economische vooruitzichten" misschien ingewikkeld klinken, verwijst het eenvoudig naar het feit dat het bedrijf waarin u bent geïnteresseerd niet in een vacuüm bestaat en dat grotere economische krachten de prestaties ervan kunnen beïnvloeden.
  • U bent bijvoorbeeld misschien geïnteresseerd in het kopen van een voorraad kolen. De kolenprijzen zijn de laatste tijd echter dramatisch gedaald als gevolg van het feit dat de grootste afnemer van steenkool ter wereld, China, zijn economische groei voortdurend ziet afnemen.
  • Het is van cruciaal belang dat u zich bewust bent van de grimmige vooruitzichten voor de kolenprijzen voordat u de aandelen koopt, aangezien de winst van het bedrijf grotendeels wordt bepaald door hoe duur de kolenprijzen zijn.
  • Het lezen van bedrijfsrapporten, evenals nieuws en analyses over het bedrijf, zou u moeten laten weten of er belangrijke economische factoren zijn die de prestaties van het bedrijf beïnvloeden en zullen blijven beïnvloeden.
  • Als u belegt in een op grondstoffen gebaseerde voorraad (een aandeel dat zaken verkoopt als olie, kolen, koper, goud, zink, aardgas, enz.), Is het erg belangrijk om te kijken naar wat de prijsvooruitzichten voor deze producten zijn.
  Om een aandeel te onderzoeken
  Om een aandeel te onderzoeken, begint u door online te gaan naar de website van het bedrijf of een website voor aandelenbeoordeling van derden.
 4. 4
  Beoordeel het concurrentievoordeel van het bedrijf. Concurrentievoordeel verwijst naar de kwaliteit van een bedrijf of zijn producten waarmee het gemakkelijker geld kan verdienen dan zijn concurrenten. Als een bedrijf bijvoorbeeld in staat is om voor de helft van de prijs een product van vergelijkbare kwaliteit te produceren als de producten van zijn concurrenten, is zijn lage prijs een concurrentievoordeel. Concurrentievoordelen kunnen ook vele andere kenmerken omvatten, zoals een goede klantenservice, een octrooi, een uniek product of een beter distributienetwerk. Bedrijven met duurzame concurrentievoordelen zullen waarschijnlijk blijven groeien in hun aandelenkoers.
 5. 5
  Beoordeel het management van het bedrijf. Het management van een bedrijf heeft een cruciale invloed op de prestatie van de aandelenkoers. Beoordeel het huidige management van het bedrijf op ervaring in de branche en successen uit het verleden. Bekijk daarnaast het dividendbeleid. Een bedrijf dat dividend uitkeert, moet dit regelmatig en tegen regelmatige (of oplopende) bedragen doen. Zoek ten slotte naar positieve werknemersrelaties. Een bedrijf dat geen werknemers kan behouden, heeft waarschijnlijk andere interne beheersproblemen.
 6. 6
  Bepaal of het bedrijf een potentiële investering is. Door bedrijfsrapporten, meningen van analisten, nieuwsartikelen te lezen en eventuele economische risico's te leren kennen, kunt u waarschijnlijk tot een conclusie komen of het de moeite waard is om door te gaan naar de volgende onderzoeksfase.
  • Als het bedrijf voor veel uitdagingen staat, er grote economische druk is en analisten het erover eens lijken te zijn dat de vooruitzichten slecht zijn, kan het de moeite waard zijn om over te stappen op een nieuwe investeringsoptie.
  • Hoewel het vaak waar is dat noodlijdende bedrijven of bedrijven met een grote hoeveelheid negatieve meningen van analisten grote investeringen kunnen blijken te zijn, zijn dit vaak opties met veel hogere risico's en zijn ze niet geschikt voor nieuwe investeerders.
  • Als het bedrijf zich in een stabiele bedrijfstak bevindt, goed heeft gepresteerd en geen grote economische of operationele risico's heeft, is het een verstandige keuze om het bedrijf te blijven overwegen.

Deel 3 van 3: fundamentele analyse van het bedrijf uitvoeren

 1. 1
  Begrijp fundamentele analyse. Fundamentele analyse verwijst naar het analyseren van de financiële informatie van een bedrijf om inzicht te krijgen in wat zijn toekomstige prestaties zouden kunnen zijn. Bij technische analyse daarentegen is de aandelenkoers gecentreerd en worden gegevens over prijsbewegingen uit het verleden gebruikt om toekomstige prijsbewegingen te voorspellen. Technische analyse wordt gebruikt voor handel op korte termijn, terwijl fundamentele analyse wordt gebruikt wanneer iemand van plan is om op lange termijn eigenaar van het bedrijf te worden. Het vermogen om fundamentele analyses uit te voeren is een essentiële vaardigheid om de verdiensten van een bepaalde investering te bepalen.
  • Fundamentele analyse begrijpen betekent begrijpen wat het niet is. Fundamentele analyse houdt zich niet bezig met het bedrijf stock chart, de recente bewegingen in prijs, of hoe de koers van het aandeel is uitgevoerd over een bepaalde periode.
  • Fundamentele analyse heeft betrekking op het bedrijf zelf. Dat wil zeggen, als de inkomsten groeien, hoe winstgevend het bedrijf is, hoeveel schulden het heeft en hoe bekwaam het is om te concurreren met zijn collega's.
  • De analyse betreft de drie vroegere en huidige financiële documenten: resultatenrekening, balansoverzicht en kasstroomoverzicht.
  Worden gegevens over prijsbewegingen uit het verleden gebruikt om toekomstige prijsbewegingen te voorspellen
  Bij technische analyse daarentegen is de aandelenkoers gecentreerd en worden gegevens over prijsbewegingen uit het verleden gebruikt om toekomstige prijsbewegingen te voorspellen.
 2. 2
  Kijk naar de inkomsten van het bedrijf. De inkomsten van een bedrijf zijn simpelweg het totale bedrag dat het bedrijf binnenbrengt voordat de uitgaven van het bedrijf worden afgetrokken. Als u naar de inkomsten over meerdere jaren kijkt, krijgt u een idee of het bedrijf groeit, krimpt of stagneert.
  • Overweeg om morningstar.com te gebruiken om de inkomsten van een bedrijf te vinden. Bezoek gewoon de website, typ het aandeel in waarin u geïnteresseerd bent, navigeer naar "Financiële gegevens" en klik vervolgens op "Resultatenrekening". Bovenaan ziet u de inkomsten van het bedrijf 10 jaar teruggaan.
  • Idealiter zoekt u inkomsten die stabiel zijn en stijgen. Wilde schommelingen van jaar tot jaar kunnen erop wijzen dat het bedrijf zich in een zeer competitieve branche bevindt.
 3. 3
  Onderzoek de brutowinstmarge van het bedrijf. De brutowinst wordt berekend door de inkomsten van het bedrijf te nemen en de ruwe kosten en arbeid af te trekken die zijn gebruikt om de goederen te maken die werden verkocht. Wanneer u dit aantal neemt en het deelt door de totale inkomsten, krijgt u de brutowinstmarge.
  • Als de omzet bijvoorbeeld 0,70€ miljoen is en de brutowinst 373000€, is 373000€ gedeeld door 0,70€ miljoen 50%. De brutowinstmarge zou 50% bedragen.
  • U kunt de brutowinstmarge bekijken op morningstar.com
  • U moet zoeken naar zowel hoge brutowinstmarges als stabiele brutowinstmarges. Een goede vuistregel is dat een consistente brutowinstmarge van meer dan 40% als zeer sterk wordt beschouwd, terwijl marges van minder dan 10% erop wijzen dat het bedrijf zich in een zeer concurrerende sector bevindt en niet in staat is om hoge prijzen vast te stellen, of zeer hoge kosten heeft. Houd er rekening mee dat de marges per branche verschillen, dus u moet altijd de marges vergelijken met concurrerende bedrijven.
 4. 4
  Kijk naar de schuld van het bedrijf. Hoge schulden zijn een slecht teken. Het betekent dat het bedrijf hoge rentelasten heeft en dat het bedrijf zijn groei niet met eigen geld kan of wil financieren. Sommige bedrijven kunnen echter grote hoeveelheden groei behalen door een groot bedrag aan schulden te gebruiken om hun activiteiten te financieren, in plaats van te vertrouwen op investeerders. Dit wordt het gebruik van hefboomwerking genoemd en verhoogt zowel de potentiële winst als het risico.
  • De verhouding tussen schuld en eigen vermogen is een manier om te bepalen hoeveel schulden een bedrijf heeft. Deze maatstaf verdeelt de schuld eenvoudigweg door het eigen vermogen van het bedrijf. Dit helpt om te vergelijken hoe het bedrijf eigendom is van schulden in vergelijking met aandeelhouders. Hoe lager het nummer, hoe beter.
  • Een verhouding tussen schuld en eigen vermogen van twee betekent dat het bedrijf twee keer zoveel eigen vermogen aan schulden heeft.
  • De hefboomwerking kan goed of slecht zijn, maar een hoge hefboomwerking moet worden ondersteund door stabiele winsten. Nutsbedrijven en verzekeringsmaatschappijen hebben bijvoorbeeld meestal een hoge hefboomwerking.
 5. 5
  Analyseer het rendement op eigen vermogen (ROE). Rendement op eigen vermogen bepaalt eenvoudigweg wat voor soort winst een bedrijf genereert met het geld van zijn aandeelhouders. Het wordt berekend door de winst van een bedrijf te delen door het eigen vermogen van het bedrijf (of hoeveel van de totale aandeelhouders van het bedrijf bezitten, in tegenstelling tot schuldeisers). U kunt morningstar.com gebruiken om het rendement op het eigen vermogen te zien.
  • Het eigen vermogen is te vinden op de balans.
  • Rendementen op eigen vermogen van meer dan 10% worden over het algemeen als sterk beschouwd, maar het is belangrijk om het rendement op eigen vermogen van uw bedrijf te vergelijken met dat van vergelijkbare bedrijven. Als u bijvoorbeeld overweegt McDonald's-aandelen te kopen, kan het zijn dat de ROE 10% is. In vergelijking met Wendy's ROE van 5%, heeft McDonald's een relatief hoge ROE.
  Hoe onderzoek ik een land om te zien of het levensvatbaar is voor investeringen
  Hoe onderzoek ik een land om te zien of het levensvatbaar is voor investeringen?
 6. 6
  Bekijk de winstgroei van het bedrijf. Bij investeringen betekent een hoge winstgroei een hoge stijging van de aandelenkoers. Daarom is het belangrijk om naar groei in het verleden en de toekomst te kijken. Merk op dat inkomsten synoniem zijn met winst.
  • U kunt op morningstar.com de in het verleden behaalde winstgroei in de loop van de tijd zien door naar "Netto-inkomen" of "Winst per aandeel" te kijken. Het nettoresultaat is de winst van het bedrijf en de winst per aandeel is gewoon het nettoresultaat per aandeel. Controleer of de inkomsten in de loop van de tijd gestaag groeien of afnemen. Stabiele, groeiende inkomsten zijn ideaal.
  • Veel analisten vergelijken EBITA in plaats van het nettoresultaat, aangezien dit laatste kan worden beïnvloed door externe factoren en beslissingen van het management. Het is ook belangrijk om consistent te zijn wanneer u kijkt naar eerdere inkomsten van hetzelfde bedrijf of wanneer u de inkomsten van uiteenlopende bedrijven vergelijkt.
  • Toekomstige groei is altijd een schatting, maar u kunt deze schattingen vinden met Yahoo Finance. Is de toekomstige groei van een bedrijf hoger dan die van zijn concurrenten? Als dat zo is, kan het een goede koop zijn, vooral als alle andere gebieden uitchecken.
 7. 7
  Bepaal de koers-winstverhouding van het bedrijf (k / w-verhouding). De P / E-ratio is een manier om een bedrijf te waarderen. Dat wil zeggen, het helpt u te bepalen hoeveel u betaalt voor een dollar van de winst van het bedrijf door de aandelenkoers te delen door de winst per aandeel. Als u voor een dollar van de winst van het bedrijf veel meer betaalt dan voor een dollar van de winst van zijn concurrenten, wordt het aandeel als "duur" beschouwd.
  • Stel bijvoorbeeld dat de aandelenprijs van het bedrijf 75€ per aandeel is en dat de winst 3,70€ per aandeel is. De P / E-ratio zou 20 zijn. Met andere woorden, u betaalt 15€ voor 0,70€ van de winst van het bedrijf.
  • Als alle peers van het bedrijf een P / E van 10 hebben, wordt uw bedrijf als duur beschouwd.
  • Over het algemeen wilt u aandelen kopen met lagere P / E-ratio's. Dit betekent dat u een goede deal krijgt voor de voorraad en dat de voorraad mogelijk veel meer waard is.
 8. 8
  Vergelijk een bedrijf met zijn collega's. Nadat u het aandeel volledig hebt geanalyseerd en de koers-winstverhouding hebt bepaald, is het tijd om het bedrijf te vergelijken met zijn concurrenten. Over het algemeen bent u op zoek naar bedrijven die beter presteren dan hun concurrenten op de bovengenoemde factoren, terwijl ze een lagere P / E-ratio hebben.
  • Stel dat bedrijf X een brutowinst heeft van 40%, een rendement op eigen vermogen van 12% en een gestage winstgroei over de afgelopen 10 jaar, terwijl het een K / W van 15 heeft. Als bedrijf Y een brutowinst heeft van 40%, een rendement op eigen vermogen van 8%, volatiele winsten en een P / E van 16, zou u bedrijf X willen kopen. Dit komt omdat u met bedrijf X een beter bedrijf krijgt voor een lagere prijs.
  • U kunt een lijst van de concurrenten van een bedrijf vinden op morningstar.com of door een Google-zoekopdracht uit te voeren.

Waarschuwingen

 • Onthoud dat er geen voorraad gegarandeerd is. U loopt altijd risico als u op aandelen speculeert.

Vragen en antwoorden

 • Hoe werk ik op de secundaire markt? Als ik een aandeel koop, wie zal het dan verkopen, en als ik een aandeel verkoop, wie zal het dan kopen?
  Er is geen secundaire aandelenmarkt. Het is allemaal maar één doorlopende markt. Maak u geen zorgen over wie aan u zal verkopen of kopen. Laat uw makelaar daarvoor zorgen.
 • Hoe onderzoek ik een land om te zien of het levensvatbaar is voor investeringen?
  Zie de indices van het land. Gebruik indien nodig indicatoren. Bekijk de trend van de indices. Als er een opwaartse trend is, is dat een goede deal. De indices geven de algemene groei van de economie van het land weer. Zorg ervoor dat u alle indices controleert. Als alle indices positief zijn, is dat een positief teken.

Comments (5)

 • joanie34
  Zeer duidelijke en nuttige gids over hoe u een aandeel kunt zoeken voordat u het koopt.
 • adam49
  Uitgebreid, informatief en goed geschreven. Dank u!
 • hamza05
  Voordat u investeert, is basiskennis vereist; dit heeft veel geholpen.
 • federicokessler
  Zulke zuivere informatie heb ik van je gekregen. Goede verduidelijking van wat ik nodig had.
 • remingtonwisozk
  Door op details in te gaan, elimineert deze site een enorme hoeveelheid ruis. Als nieuwe investeerder is dat erg belangrijk, want het is erg verwarrend om zonder een specifieke reden door bergen informatie te ploeteren om te lezen. Dank u.
Juridische disclaimer De inhoud van dit artikel is voor uw algemene informatie en is niet bedoeld als vervanging voor professioneel recht of financieel advies. Het is ook niet bedoeld om door gebruikers op te vertrouwen bij het nemen van investeringsbeslissingen.
Deze site gebruikt cookies om het verkeer te analyseren en om advertenties te personaliseren. Als u ermee doorgaat deze site te gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies. Ga voor meer informatie naar ons privacybeleid.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail