Hoe de equivalente opbrengst van obligaties te berekenen?

Kunnen beleggers het vermelde rendement omzetten in een jaarlijks rendement door gebruik te maken
Voor obligaties waarvan het jaarlijkse rendement niet duidelijk wordt vermeld, kunnen beleggers het vermelde rendement omzetten in een jaarlijks rendement door gebruik te maken van de berekening van het equivalentrendement op obligaties.

Obligatie-equivalent rendement (of BEY) is een hulpmiddel voor het bepalen van het jaarlijkse rendement op een kortingsobligatie of -biljet. Voor obligaties waarvan het jaarlijkse rendement niet duidelijk wordt vermeld, kunnen beleggers het vermelde rendement omzetten in een jaarlijks rendement door middel van de berekening van het equivalentrendement op obligaties. BEY is handig bij het vergelijken van verschillende obligaties voor analyse en belegging, omdat het de analist in staat stelt om bruikbare vergelijkingen te maken tussen obligaties met jaarlijkse betalingen en obligaties met meer frequente betalingen (zoals driemaandelijks of maandelijks).

Deel 1 van 3: informatie verzamelen

 1. 1
  Besluit om het equivalente rendement van obligaties te gebruiken. De BEY-berekening wordt gebruikt om vastrentende waarden (obligaties en notes) relatief te vergelijken met andere vastrentende waarden, ongeacht hoe vaak ze betalingen verrichten. Om BEY te berekenen, hebt u de prijs van de obligatie, de nominale waarde (nominale waarde) en het aantal dagen tot de vervaldatum nodig.
  • De BEY zou bijvoorbeeld handig zijn als u het rendement op twee obligaties wilt vergelijken, misschien een obligatie van zes maanden en een obligatie van twaalf maanden met overigens vergelijkbare voorwaarden. Het is duidelijk dat het totale rendement op de obligatie van zes maanden gewoonlijk lager is dan die van de andere obligatie. Met de BYE-berekening kunt u echter het jaarlijkse rendement voor beide obligaties berekenen en ze relatief vergelijken.
  • U kunt ook overwegen om een berekening van het jaarlijkse percentage (JKP) te gebruiken. De APR wordt vaak gebruikt bij het evalueren van de schuld van de consument. Deze waardering kan ook nuttig zijn voor beleggers en anderen die het obligatierendement willen berekenen. Het jaarlijkse rentepercentage is gewoon het rentetarief uitgedrukt in jaarlijkse termen en kan een aanvulling zijn op een BEY-berekening.
  • De APR-berekening kan worden gebruikt als het rendement op de vervaldag bekend is.
 2. 2
  Let op de nominale waarde of nominale waarde van de obligatie. Dit is het bedrag dat op de eindvervaldag aan de obligatiehouder wordt betaald. Obligaties hebben vaak een nominale waarde van 750€ of, zeldzamer, 75€. Obligaties die met een korting worden verkocht, zoals die welke hier worden berekend, worden verkocht tegen een lagere prijs dan de nominale waarde. Een obligatie van 750€ kan bijvoorbeeld voor 730€ worden verkocht
  • De nominale waarde wordt duidelijk vermeld in het aanbod van obligaties.
  • De nominale waarde wordt ook gebruikt om couponbetalingen (rentebetalingen) in couponbetalende obligaties te berekenen.
 3. 3
  Bepaal de prijs van de obligatie. De prijs van de obligatie is de prijs die de obligatiehouder betaalt om de obligatie op de markt te krijgen. Nogmaals, voor kortingsobligaties is dit aantal lager dan de nominale waarde van de obligatie. Als u de obligatie al bezit, moet u uw aankoopprijs gebruiken, die in uw administratie moet staan. Als dit niet het geval is, moet u de huidige vermelde marktprijs gebruiken.
  Anderen die het obligatierendement willen berekenen
  Deze waardering kan ook nuttig zijn voor beleggers en anderen die het obligatierendement willen berekenen.
 4. 4
  Bereken het aantal dagen tot de vervaldag. Begin met het vinden van de vervaldatum, die in het obligatieaanbod moet worden vermeld. Deze datum vertegenwoordigt de dag waarop de nominale waarde van de obligatie wordt uitbetaald aan de obligatiehouder. Bereken het werkelijke aantal dagen vanaf vandaag tot die datum om de dagen tot de vervaldatum te vinden.

Deel 2 van 3: Het rendement op obligaties berekenen

 1. 1
  Leer de vergelijking van de obligatie-equivalentopbrengst. De vergelijking voor BEY is in wezen twee berekeningen die met elkaar worden vermenigvuldigd. De ene kant geeft het rendement op de investering en de andere zet dat rendement om in een rendement op jaarbasis. De vergelijking is als volgt: BEY = FV − PP ∗ 365d {\ displaystyle BEY = {\ frac {FV-P} {P}} * {\ frac {365} {d}}} In de vergelijking staan de variabelen voor het volgende:
  • BEY is het rendement op obligaties.
  • FV is de nominale waarde (ook wel de nominale waarde genoemd).
  • P is de aankoopprijs van de obligatie.
  • d is de dagen tot volwassenheid.
 2. 2
  Voer uw variabelen in. Plaats uw waarden voor de band waarvoor u BEY berekent in de vergelijking. Controleer het nogmaals om er zeker van te zijn dat alles op de juiste plaats staat; het is gemakkelijk om nominale waarde en aankoopprijs door elkaar te halen bij het invoeren van deze cijfers.
  • Stel u bijvoorbeeld voor dat u BEY berekent voor een obligatie met een nominale waarde van 750€, een aankoopprijs van 730€ en 90 dagen tot de vervaldatum. Uw voltooide vergelijking ziet er als volgt uit: BEY = 750€ −730730€ ∗ 36590 {\ displaystyle BEY = {\ frac {\ 750€ - \ 730€} {\ 730€}} * {\ frac {365} { 90}}}
 3. 3
  Los de rechterkant van de vergelijking op. Trek eerst het bovenste gedeelte van de rechterkant af. Deel het resultaat vervolgens door de onderste waarde om de rechterkant van de vergelijking op te lossen.
  • De voorbeeldvergelijking zou er na de eerste berekening als volgt uitzien: BEY = 15730€ ∗ 36590 {\ displaystyle BEY = {\ frac {\ 15€} {\ 730€}} * {\ frac {365} {90}} }
  • En dan na de tweede: BEY = 0,0204 ∗ 36590 {\ displaystyle BEY = 0,0204 * {\ frac {365} {90}}}
   • Merk op dat dit resultaat, 0,0204, een afgerond cijfer is. Als u dit getal niet rondt, kan uw eindresultaat afwijken.
  Obligatie-equivalentrendement (of BEY) is een hulpmiddel voor het bepalen van het jaarlijkse rendement
  Obligatie-equivalentrendement (of BEY) is een hulpmiddel voor het bepalen van het jaarlijkse rendement op een kortingsobligatie of -biljet.
 4. 4
  Verdeel de rechterkant van de vergelijking. Deel 365 eenvoudigweg door het aantal dagen tot volwassenheid om de goede kant van de vergelijking op te lossen.
  • De voorbeeldvergelijking lost als volgt op: BEY = 0,0204 ∗ 4,056 {\ displaystyle BEY = 0,0204 * 4,056}
   • Dit resultaat, 4.056 is ook afgerond.
 5. 5
  Vermenigvuldig de twee kanten met elkaar. Los voor BEY op door de resultaten van je eerdere berekeningen met elkaar te vermenigvuldigen. In het voorbeeld zou dit BEY = 0,827 {\ displaystyle BEY = 0,827} opleveren .
  • Dit resultaat is ook afgerond.
  • De BEY wordt meestal uitgedrukt als een percentage. Om het om te rekenen, vermenigvuldigt u uw antwoord met 100. Het voorbeeld is dus 0,827 * 100, of 8,27%.

Deel 3 van 3: Het rendement op obligaties gebruiken

 1. 1
  Vergelijk verschillende obligaties met behulp van het obligatie-equivalent rendement. Met de BEY in de hand kunt u halfjaarlijkse, driemaandelijkse, maandelijkse of andere obligaties vergelijken met jaarlijkse staatsobligaties of andere stabiele schuldinstrumenten. Het vergelijken van uw obligatie met andere obligaties is ook eenvoudig met BEY, omdat kranten de opbrengsten in BEY-termen vermelden.
  Met de BYE-berekening kunt u echter het jaarlijkse rendement voor beide obligaties berekenen
  Met de BYE-berekening kunt u echter het jaarlijkse rendement voor beide obligaties berekenen en ze relatief vergelijken.
 2. 2
  Lees meer over het gebruik van BEY met kortlopende schuldinstrumenten. Een geldmarktproduct heeft bijvoorbeeld over het algemeen een veel kortere looptijd dan de gemiddelde obligatie. Financiële professionals gebruiken meer gecompliceerde BEY-berekeningen om een langlopende obligatie in de laatste maanden voor de vervaldatum te vergelijken of om een geldmarktproduct te vergelijken met iets anders, zoals een langlopende staatsobligatie.

Tips

 • U kunt de obligatierendementen ook snel berekenen met behulp van een online calculator. Probeer ernaar te zoeken met een zoekmachine.

Juridische disclaimer De inhoud van dit artikel is voor uw algemene informatie en is niet bedoeld als vervanging voor professioneel recht of financieel advies. Het is ook niet bedoeld om door gebruikers op te vertrouwen bij het nemen van investeringsbeslissingen.
Deze site gebruikt cookies om het verkeer te analyseren en om advertenties te personaliseren. Als u ermee doorgaat deze site te gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies. Ga voor meer informatie naar ons privacybeleid.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail