Hoe vul ik een garantstellingsformulier in?

Is het waarschijnlijk dat u wordt gevraagd om een garantstellingsformulier in te vullen
Om een garantsteller te kunnen zijn, is het waarschijnlijk dat u wordt gevraagd om een garantstellingsformulier in te vullen.

Een garantsteller is iemand die ermee instemt financiële verantwoordelijkheid te nemen voor een andere persoon. Mensen die jong zijn of een slechte kredietwaardigheid hebben, hebben vaak een garantsteller nodig voor zaken als leningen en huurovereenkomsten. Om een garantsteller te kunnen zijn, is het waarschijnlijk dat u wordt gevraagd om een garantstellingsformulier in te vullen. Voordat u dit formulier ondertekent, is het belangrijk om het verzoek te onderzoeken en de risico's te begrijpen. Als u zich goed voorbereidt om garant te staan, kunt u een financieel en persoonlijk moeilijke situatie voorkomen.

Methode 1 van 3: het formulier invullen

 1. 1
  Verzamel alle benodigde materialen. Voordat u begint met het invullen van het garantieformulier, moet u ervoor zorgen dat u over alle relevante materialen beschikt. Afhankelijk van het garantstellingsformulier heeft u mogelijk bankafschriften of belastingaangiften nodig. Zorg ervoor dat u de materialen, of in ieder geval de informatie erover, bij de hand hebt wanneer u begint met het invullen van uw garantstellingsformulier.
 2. 2
  Geef uw persoonlijke gegevens. Wanneer u begint met het invullen van het formulier, wordt om uw persoonlijke gegevens gevraagd. Dit omvat zaken als uw naam, huisadres, burgerservicenummer en telefoonnummer. U moet deze informatie verstrekken zodat de entiteit waarmee u de overeenkomst ondertekent een kredietcontrole kan uitvoeren.
 3. 3
  Geef alle relevante financiële informatie op. Een garantstellingsformulier zal u waarschijnlijk ook vragen om informatie over uw financiële achtergrond. U moet informatie opnemen over uw inkomen, huidige dienstverband en bankgegevens. Vermijd het invullen van dit formulier in een openbare ruimte, omdat dit relatief gevoelige informatie is.
  Een garantstellingsformulier zal u waarschijnlijk ook vragen om informatie over uw financiële achtergrond
  Een garantstellingsformulier zal u waarschijnlijk ook vragen om informatie over uw financiële achtergrond.
 4. 4
  Onderteken het document en laat het indien nodig notariëren. Nadat u het formulier heeft ingevuld, moet u het ondertekenen. In sommige gevallen moet u het notarieel laten noteren. U kunt een notaris vinden online of bij uw bank. Tegen een kleine vergoeding ondertekenen en stempelen ze het formulier. Nadat het is ondertekend en notarieel is verklaard, wilt u het naar de geldschieter of verhuurder sturen.
  • Zorg ervoor dat u de documenten opstuurt. De schuldeiser of verhuurder moet de notariële stempel persoonlijk zien. Als u een kopie stuurt, zullen ze waarschijnlijk om het origineel vragen.
  • Als u een lening garandeert, heeft de financiële instelling waarmee u de overeenkomst sluit waarschijnlijk een notaris beschikbaar.
  • Als het een autolening is, hebben veel autodealers een notaris in dienst.
 5. 5
  Vraag een kopie van het formulier aan. Nadat u het garantstellingsformulier heeft ingevuld en teruggestuurd, vraagt u de entiteit waarmee u de overeenkomst heeft ondertekend om u een kopie van het formulier en alle relevante documenten te sturen. U heeft deze nodig voor uw administratie. Mogelijk hebt u ze later ook nodig als de persoon voor wie u garant staat voor wanbetalingen.

Methode 2 van 3: het verzoek onderzoeken

 1. 1
  Lees alle overeenkomsten en documenten. Als iemand u vraagt om borg te staan, vraag dan of ze u alle relevante documenten geven. Omdat u ermee instemt zich aan de overeenkomst van de ander te houden, is het belangrijk dat u weet waar u aan begint. Vraag hen om alle contracten, juridische documenten of financiële overzichten met betrekking tot de overeenkomst op te sturen.
  • Staat u garant voor een lening, vraag dan een kopie van de leningsovereenkomst aan.
  • Als u garant staat voor een huurovereenkomst, vraag dan om een kopie van de huurovereenkomst. Veel verhuurders kiezen ervoor om een gezamenlijke overeenkomst over de huurovereenkomst te hebben in plaats van een afzonderlijk garantstellingsformulier.
 2. 2
  Bepaal of u het zich kunt veroorloven. Evalueer uw financiën en overweeg of u de verplichtingen van de ander zou kunnen dekken als deze in gebreke zou blijven. Zoek uit of u hun maandelijkse betalingen kunt doen of eventuele kosten of te late vergoedingen kunt dekken die ze hebben gegenereerd. Als u niet aan deze financiële verplichtingen kunt voldoen, moet u sterk overwegen om de lening of lease niet te garanderen.
 3. 3
  Overweeg de middelen van de persoon die u vraagt garant te staan. Om een beter idee te krijgen van waar u aan begint, vraagt u de persoon die u heeft verzocht garant te staan om u hun financiële gegevens te sturen. Om te voorkomen dat u vastloopt met de rekening, wilt u een soort bewijs dat de andere persoon in staat is om zich aan hun afspraak te houden.
  • U moet hen vragen om u een belastingaangifte, een loonstrookje of hun kredietscore te sturen. Deze dingen zullen u helpen een beter inzicht te krijgen in hun financiën.
  • Sta nooit garant voor iemand die u niet kent.
  Bij de hand hebt wanneer u begint met het invullen van uw garantstellingsformulier
  Zorg ervoor dat u de materialen, of in ieder geval de informatie erover, bij de hand hebt wanneer u begint met het invullen van uw garantstellingsformulier.
 4. 4
  Informeer naar deadlines. Omdat veel overeenkomsten, met name huurovereenkomsten voor appartementen, tijdgevoelig zijn, moet u alle relevante deadlines kennen. Informeer wanneer u het garantstellingsformulier moet laten ondertekenen en indienen. Als u het formulier ondertekent, heeft het op tijd binnenkomen van het formulier invloed op het al dan niet accepteren van de overeenkomst.
  • U kunt ook contact opnemen met de entiteit waarmee de persoon de overeenkomst sluit.
 5. 5
  Neem contact op met de schuldeiser of verhuurder. Voordat u documenten ondertekent, dient u contact op te nemen met de entiteit waarmee de andere persoon een overeenkomst sluit. Als u borg staat voor een lening, neem dan contact op met de schuldeiser om te zien of u over specifieke voorwaarden van de overeenkomst kunt onderhandelen. Als u garant wordt voor een huurovereenkomst, neem dan contact op met de verhuurder of het verhuurbedrijf.
  • Vraag de persoon voor wie u garant staat om eventuele relevante contactgegevens door te geven.
 6. 6
  Onderhandel met de schuldeiser of verhuurder. Als garantsteller kunt u wellicht onderhandelen over de voorwaarden van de overeenkomst die u ondertekent. Met een schuldeiser kunt u bijvoorbeeld proberen uw aansprakelijkheid voor de lening te beperken en onderhandelen over uitsluiting van gerechtskosten, advocaatkosten en kosten voor te late betaling. Met een verhuurder kunt u proberen uw verplichtingen in termen van late vergoedingen en achterstallige huur te beperken.
 7. 7
  Maak een afspraak met de lener. Als garantiegever heeft u geen directe controle over de terugbetalingen van de lening van de lener. Het is een goed idee om een contract op te stellen tussen uzelf en de lener. In dit contract kunt u van de lener verlangen dat hij u op de hoogte houdt van zijn financiële verplichtingen, bijvoorbeeld wanneer hij een andere lening aangaat. Misschien wilt u ook schriftelijke toestemming krijgen om te zien hoeveel geld er op de rekeningen van de lener staat.
  • Bovendien kunt u voorwaarden noemen met betrekking tot tot welke delen van de lening u beperkt bent. Zorg ervoor dat u deze informatie ook opneemt in het contract met de geldschieter.

Methode 3 van 3: rekening houden met de risico's van garanties

 1. 1
  Accepteer dat u financieel aansprakelijk bent. Voordat u een garantstellingsformulier invult, is het belangrijk dat u uw verplichtingen begrijpt. Door garant te staan voor een lening of appartement, garandeert u dat u voldoet aan de financiële verplichtingen van de persoon voor wie u tekent. Als ze niet betalen, valt de verantwoordelijkheid op jou.
  • Omdat u een betere kredietscore heeft, kan de geldschieter of verhuurder u eerst aanklagen omdat de kans groter is dat u betaalt.
  • Er kunnen ook kosten voor de rechtbank of advocaat in rekening worden gebracht, evenals kosten voor te late betaling.
  Nadat u het garantstellingsformulier heeft ingevuld
  Nadat u het garantstellingsformulier heeft ingevuld en teruggestuurd, vraagt u de entiteit waarmee u de overeenkomst heeft ondertekend om u een kopie van het formulier en alle relevante documenten te sturen.
 2. 2
  Realiseer je dat dit je relatie kan schaden. Omdat de meeste mensen garant staan voor goede vrienden of familieleden, kan het moeilijk voor u zijn om nee te zeggen. U moet overwegen of u zich op uw gemak voelt om de schulden van deze persoon te ondersteunen. Als u hun financiële verplichtingen op zich neemt of wordt gedagvaard, kunt u harde gevoelens krijgen jegens deze persoon, wat een breuk tussen u kan veroorzaken. Bepaal of garant staan het risico waard is om deze relatie te vernietigen.
  • Als u deze persoon geen geld wilt lenen, moet u geen borg voor hem worden.
 3. 3
  Begrijp de impact op uw credit score. Als u garant staat voor iemand, neemt u veel risico voor weinig beloning. Uw kredietscore kan een kleine hobbel krijgen door de lening te garanderen. Als de andere persoon echter in gebreke blijft en u met zijn schuld vastzit, kan dit uw credit score ernstig schaden. Uiteindelijk is het kleine voordeel van het worden van een garantsteller niet de veel grotere hit waard die uw credit score zou kunnen hebben.
 4. 4
  Overweeg een alternatief om garant te staan. Omdat garant staan financieel zo gevaarlijk en gecompliceerd kan zijn, kunt u overwegen om op een andere manier te helpen. Hoewel het lenen van geld ook met problemen gepaard gaat, zijn er geen wettelijke verplichtingen die gelden bij het worden van een borgsteller. Als de persoon in gebreke blijft of zijn betalingen niet doet, krijgt u alleen het geld dat u hem hebt geleend en hoeft u niet te worden aangesproken of een veel groter bedrag te betalen.
  • Als u zich er prettig bij voelt, kunt u aanbieden om de persoon bij u te laten blijven in plaats van zijn huurovereenkomst te garanderen
  • U kunt ook aanbieden om hen te helpen bij het vinden van een lening met een gunstiger rentetarief.
 5. 5
  Annuleer de garantie om uw aansprakelijkheid te beperken. Als de persoon waarvoor u garant staat, stopt met het betalen van de huur of lening, bent u verantwoordelijk voor het geld. Meestal kunt u de garantie op elk moment annuleren. Hoewel u nog steeds het oorspronkelijke bedrag moet terugbetalen, bent u niet verantwoordelijk voor eventuele verdere schulden die de lener oploopt.

Vragen en antwoorden

 • Ik heb het huurcontract van mijn dochter getekend als borgsteller. De huurovereenkomst omschreef mijn verantwoordelijkheden echter niet, er was geen afzonderlijke garantstellerovereenkomst en mijn handtekening was niet notarieel. Ben ik nog steeds verantwoordelijk?
  Waarschijnlijk wel. Het hangt af van de jurisprudentie van uw rechtsgebied, dus doe online onderzoek of spreek met een advocaat om er zeker van te zijn.
 • Waarom zou iemand willen dat een borgsteller voor hen tekent?
  Ze komen mogelijk niet in aanmerking voor het verkrijgen van de lening als ze niet kredietwaardig zijn. Met een garantsteller zullen ze het gemakkelijker hebben om de lening te krijgen.
 • Moet ik mijn sofinummer opgeven?
  Waarschijnlijk. Het hangt af van de geldschieter en wat ze nodig hebben. Praat met de geldschieter om er zeker van te zijn.

Juridische disclaimer De inhoud van dit artikel is voor uw algemene informatie en is niet bedoeld als vervanging voor professioneel recht of financieel advies. Het is ook niet bedoeld om door gebruikers op te vertrouwen bij het nemen van investeringsbeslissingen.
Deze site gebruikt cookies om het verkeer te analyseren en om advertenties te personaliseren. Als u ermee doorgaat deze site te gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies. Ga voor meer informatie naar ons privacybeleid.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail